Plastikkirurgi bliver mere og mere udbredt på verdensplan, hvor særligt brystforstørrende operationer, ansigtsløft og fedtsugninger er populære. Både mænd og kvinder benytter sig i stigende grad af muligheden for at forskønne deres udseende kosmetisk og rette op på ting, som de er utilfredse med. Plastikkirurgi kan virke som en rigtig smart løsning på problemer, som ikke nemt kan fikses med kost, motion makeup eller lignende. Men er plastikkirurgi noget for dig? Hvad skal du være opmærksom på, før du blot kaster dig ud i at få lavet kosmetisk kirurgi?

Plastikkirurgi koster penge

Jo, for det første, så er plastikkirurgi bestemt ikke gratis. Kommende an på hvilken operation, du ønsker, så kan du ende med at betale alt fra 10.000 kroner til over 100.000 kroner for plastikkirurgi. Særligt ansigtsløft, fedtsugning og brystoperationer kan være dyre, og det samme gælder såkaldte kombi-operationer fx Mommy Makeovers og Daddy Do-overs. Før du fortaber dig helt i drømmen om nye bryster, strammere maveskind eller en flottere næse, så bør du derfor orientere dig om priser og vurdere, om du reelt har råd til plastikkirurgi. Mange plastikkirurgiske klinikker og privathospitaler tilbyder lån til kosmetiske operationer, så det kan også være værd at tjekke op på dine lånemuligheder.

Plastikkirurgi indebærer visse risici
For det andet, så skal du huske, at plastikkirurgi, ligesom al anden kirurgi, kan indebære nogle risici. Det gælder både komplikationer under operationen samt bivirkninger og efterfølgende komplikationer. I dag er plastikkirurgerne så dygtige, at operationer sjældent går galt, men det er vigtigt, at du har taget en informeret beslutning om at få kirurgi baseret på et informeret grundlag omkring risici og bivirkninger. Læs derfor op på den specifikke operation, du har i tankerne, og gør op med dig selv, om du kan leve med risikoen. Gør også dig selv en tjeneste og research på, om din udvalgte plastikkirurg tilbyder patientforsikringer og forsikringer på særlige operationer. Det gør mange kirurger fx på brystoperationer, hvor du kan opnå forsikring i op til 5 år.

Plastikkirurgi kræver tid til heling
Slutteligt så skal du være opmærksom på, at kosmetisk operationer ofte kræver lang helingstid. Hvor lang tid kommer selvfølgelig an på operationen, men generelt må du påregne at skulle tage fri fra arbejde i mindst et par dage, nogle gange i op til 2 uger. Det gælder fx ved brystforstørrelser, hvor arrene skal have tid og ro til at hele. Hvis du ønsker at få udført plastikkirurgi, så bør du altså derfor planlægge forløbet i god tid og koordinere med dit arbejde. Derudover så er rygning generelt en rigtig dårlig idé, hvis du ønsker plastikkirurgi. Rygning forsnævrer nemlig blodkarrene, og det sløver helingen. Tag derfor med i dine overvejelser omkring kosmetisk kirurgi, at det kræver, at du stopper med at ryge i hvert fald for en periode.